Els Diables de Sant Cugat som una entitat creada l’any 1990 amb la intenció de reunir tots aquells joves I adults que participen del Ball de Diables, per promoure i apropar la cultura del foc als carrers de la ciutat.

El Ball de Diables és una de les representacions festives més antigues de cultura popular i tradicional catalana, en la seva vessant més tradicional simbolitza la representació del bé contra el mal amb lluita d’uns dimonis contra alguns angels, on apareixen personatges com Llucifer, la Diablessa i l’Arcàngel Sant Miquel.

La colla dels Diables de Sant Cugat ens definim dins del model de Ball de Diables sense representació ni estructura teatral, tot I que mantenim els “Versots” dins el nostre Correfoc, on davant dels ciutadans de Sant Cugat del Vallès representem amb els nostres personatges Llucifer i la Diablessa Lilith uns versots satírics relacionats amb la vida política i pública de la ciutat. 

La nostra colla és membre de La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya formada per més de 300 colles arreu del territori. 

Actualment, els Diables de Sant Cugat, participem a cercaviles, seguicis, actuacions, processons i a correfocs que s’han convertit en part essencial de les festes majors de molts pobles I ciutats d’arreu. 

La inquietud, l’energia i l‘iniciativa dels integrants de la colla durant aquests darrers anys han aconseguit aumentar de forma considerable el nombre de membres de la colla, formada ara per gairebé tres centes persones. Amb esforç i persistència, s’ha anat creant I consolidant diverses seccions arrelades al foc. Ara mateix, la colla consta d’una àrea de Cremadors i una àrea de Percussió que inclouen grups d’adults, joves i infants, I pel grup de malabaristes, a part de les bèsties de foc del Boc de Can Vernet i la Lloba Llepa-sang. 

El Boc de Can Vernet fou construït l’any 2015, la primera bèstia de foc de Sant Cugat, inspirada en la llegenda local del pont de Can Vernet, i que es representa durant la festa de l’Encabronada. D’aquesta manera la colla va entrar de ple al món del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. 

L’any 2020, coincidint amb la celebració del nostre 30è aniversari, la colla jove va proposar poder tenir també una bèstia pròpia per incorporar-la també a les seves sortides. Malgrat la situació de pandemia, es va poder treballar per fer realitat aquests projecte. La nova bèstia infernal pels infants i jovent de la colla, la Lloba Llepa-sang, va ser presentada en societat l’octubre de l’any 2021, acte emmarcat dins la celebració de la Festa de Tardor de Sant Cugat.